Jakub Cíbik

Fotografie a filmy z Bielych Karpát

Potulky za orchideami II.

Rok 2020 bol Českým zväzom ochrancov prírody vyhlásený za rok orchideí a vďaka protipandemickým opatreniam som mal po pár rokoch zároveň konečne viac času túlať sa za týmito klenotmi bielokarpatských lúk. Množstvo fotografií som vám už predstavil v štyroch jarných dieloch fotopotuliek, no za orchideami som na jar a počas skorého leta cestoval omnoho častejšie. Orchideám preto bude venovaná aj séria nasledujúcich fotoblogov. V tých by som vám rád ukázal zábery, ktoré ste si mohli pozrieť v galérií na webstránke, ale do fotopotuliek sa nedostali. 

Júnové potulky (nielen) za orchideami som začal hneď prvý deň v mesiaci v okolí Krivoklátu. Tentokrát som sa ale nevybral za lúčnymi druhmi na preslávené Krivoklátske lúky. Moje kroky totiž viedli na vrch Drieňová, kde som neúspešne pátral po nenápadnej koralici lesnej (Corallorhiza trifida). Pod úpätím tohto vrchu, vyhláseného za prírodnú rezerváciu, som ale aspoň odfotografoval nerozkvitnutý kruštík (Epipactis sp.), prilbovky biele (Cephalanthera damasonium) a hniezdovky hlístové (Neottia nidus-avis). Deň som napokon zakončil v sade pri Krivoklátskej tiesňave, kde som po druhýkrát v živote a zároveň aj tento rok narazil na vstavačovec zelený (Dactylorhiza viridis).


Ani som si nestihol poriadne oddýchnuť a už nasledujúci deň som sa so zamestnancami Správy CHKO vybral za druhom, ktorý má v Bielych Karpatoch len jedinú známu lokalitu. Naše pátranie dopadlo úspešne, no črievičník papučkový (Cypripedium calceolus), o ktorom je reč, ešte nebol úplne rozkvitnutý a viaceré kvety boli žiaľ odhryznuté lesnou zverou. Aj tak ma ale tento tretí tohtoročný prvonález potešil a dúfam, že na budúci rok sa mi pošťastí nafotiť aj viac rozkvitnuté črievičníky.

Počas júna a júla som sa vybral aj na Vršatec a do jeho blízkeho okolia, a hoci ma viac zaujímali jasone červenooké, narazil som samozrejme aj na zopár orchideí. Pri prvej návšteve to bol vemenník dvojlistý (Platanthera bifolia) a päťprstnica obyčajná (Gymnadenia conopsea), pri druhej zas kruštík širokolistý (Epipactis helleborine), na ktorom sa mi podarilo zachytiť aj netradičné opeľovače – komáre. Pre tie bol síce nektár príjemným spestrením jedálnička, avšak akonáhle zacítili moju prítomnosť, okamžite sa vrhli za svojou obvyklou potravou. 

Vrcholom letných potuliek za orchideami Bielych Karpát bola júlová návšteva Krivoklátskych lúk, kde sme si s priateľkou vychutnali nádherný pohľad na stovky rozkvitnutých päťprstníc hustokvetých (Gymnadenia densiflora) a kruštíkov močiarnych (Epipactis palustris). Hoci naživo bol pohľad na ne omnoho krajší, podarilo sa mi spraviť aj veľa fotografií, prostredníctvom ktorých si môžete aspoň čiastočne vychutnať túto nádhernú scenériu, ktorá snáď už ani nepotrebuje viac slov.

Obsiahlou sériou fotografií z Krivoklátskej doliny som tohtoročné zábery orchideí z Bielych Karpát takmer vyčerpal a na záver pripájam už len dva októbrové zábery z rovnakej lokality. Kruštíky a päťprstnice síce už dávno odkvitli, ale na lúke sa ešte stále nachádzalo veľa odkvitnutých jedincov s množstvom drobných semienok. Úplným záverom tohtoročných potuliek za orchideami však dnešný blog ešte nie je, v tom nasledujúcom sa totiž vyberieme ešte do Myjavskej pahorkatiny…

 

 

Next Post

Previous Post

© 2024 Jakub Cíbik

Theme by Anders Norén