Jakub Cíbik

Fotografie a filmy z Bielych Karpát

Za orchideami Krivoklátskej a Brezovskej doliny

V sobotu 11. mája som sa po dlhšej dome dostal domov z Bratislavy a keďže počasie bolo celkom priaznivé, rozhodol som sa zájsť na bicykli obzrieť orchideové lokality v Krivoklátskej a Brezovskej doline.

Do prvej menovanej doliny som šiel okľukou cez Bolešov a Chrástkovú po v minulosti kvalitnej ceste, ktorú žiaľ lesníci dosť zničili pri ťažbe dreva. Po príchode na Krivoklátske lúky som zostal trochu prekvapený tým, že tu ešte stále kvitnú prvosienky či fialky a po orchideách spočiatku ani stopa. Nakoniec som však našiel zopár odkvitnutých Vstavačovcov bazových a rozkvitajúce Hniezdovky hlístové (Neottia nidus-avis) a Vstavače vojenské (Orchis militaris), pri ktorých som sa nachvíľu pristavil s fotoaparátom:

 

Po krátkej zastávke v Krivokláte som sa vybral do Brezovskej doliny, ktorá je druhovo čo do orchideí trošku bohatšia a takisto som očakával, že vzhľadom na výslnnejšiu orientáciu svahu by už mohla byť aj trochu „živšia“. Moje predpoklady sa čiastočne naplnili a okrem Vstavačov vojenských tu kvitli už aj Vstavačovce májové (Dactylorhiza majalis). Trochu som dúfal, že by už pomaly mohli kvitnúť aj najväčšie klenoty bielokarpatských lúk – Hmyzovníky holubyho (Ophrys holubyana), ich čas však ešte stále neprišiel. Uspokojiť som sa teda musel aspoň s vyššie menovanými menej vzácnymi druhmi a jedným mlynárikom:

 

 

 

 

 

 

 

 

Next Post

Previous Post

© 2024 Jakub Cíbik

Theme by Anders Norén