Jakub Cíbik

Fotografie a filmy z Bielych Karpát

Za orchideami do Chocholnej

Na prvé orchideové fotopotulky v tomto roku som sa vypravil počas druhého májového dňa a to v podstate úplne neplánovane. V piatok poobede mi prišla správa od strážcu prírody zo Správy CHKO, či by som v sobotu nešiel na malú exkurziu spojenú s hľadaním vzácneho druhu orchidey v strednej časti Bielych Karpát. Keďže som nemal nič iné na pláne a predpoveď počasia bola celkom priaznivá súhlasil som a na druhý deň ráno som už sedel vo vlaku do Trenčína. 

Z trenčianskej stanice sme napokon autom vyrazili najskôr do Chocholanskej doliny na  úplne rovnaké lokality, ktoré som takmer v rovnaký deň navštívil pred dvoma rokmi s botaničkou Katkou Devánovou. Našou prvou zastávkou bola lúka pri kríži pod Kykulou, kde sa vyskytuje bohatá populácia vstavačovca bazového (Dactylorhiza sambucina). Svetlo bolo na tejto lokalite aspoň spočiatku o niečo lepšie ako pri mojej prvej návšteve, takže som sa v žlto-fialovom koberci orchideí opäť po ročnej pauze naplno fotograficky „vybláznil“.

Spod Kykule sme sa presunuli na križovatku v doline, kde sa hojne vyskytuje ďalšia orchidea – červenohlav obyčajný (Anacamptis morio), ktorý bol kedysi radený medzi vstavače. Neznalému človeku by mohla prísť zvláštna informácia, že tu rastie na úhoroch, ktoré boli ešte pred pár rokmi políčkami. Pre tento druh však ide o viac ako vhodné prostredie, čo môžete koniec koncov posúdiť aj z nasledujúcich záberov. 

Poslednou zastávkou v Chocholanskej doline bola lúka nad obcou, na ktorej sa vyskytuje vstavač purpurový (Orchis purpurea). Vzhľadom na jeho majestátnosť nebolo problém nájsť prvé jedince, ktoré som fotil už aj pred pred dvoma rokmi. S potešením môžem skonštatovať, že k trom súkvetiam pribudlo aj štvrté. Rovnako sa tu stále dobre darí aj ďalším jedincom, ktoré našli útočisko trochu vyššie pod solitérnymi hruškami.

Ako som v úvode článku spomenul, hlavným cieľom našej miniexpedície bolo nájsť lokalitu istého vzácneho druhu orchidey, ktorú z pochopiteľných dôvodov vyzrádzať nebudem. V tejto misii sme žiaľ boli neúspešní a tak sme sa ešte poobede presunuli do Hornej Súče, kde sme navštívili koziu farmu pod Vlčím vrchom. Cestou sme sa ale ešte zastavili v prírodnej pamiatke Včelíny, v ktorej sa v tomto čase vyskytuje vstavačovec bazový. Keďže ten som fotografoval už ráno pod Kykulou, spravil som tu aspoň zopár záberov hmyzu a tiež krajiny, keďže som bol na tomto mieste prvýkrát. 

Hoci návštevou Vlčieho vrchu sa neplánované prvé potulky za orchideami skončili, úplne posledný kontakt s mojou obľúbenou čeľaďou to v ten deň ešte nebol. Večer mi totiž prišla správa o tom, že pri Haluziciach začal kvitnúť druh, ktorý som doposiaľ naživo nevidel. O tom však niekedy nabudúce…

Next Post

Previous Post

© 2024 Jakub Cíbik

Theme by Anders Norén