Jakub Cíbik

Fotografie a filmy z Bielych Karpát

Za orchideami do Lednickej doliny

V potulkách za lúčnymi orchideami som pokračoval aj počas tretieho májového týždňa. V stredu, 20. 5., som sa v poobedných hodinách vybral na známe aj menej známe lokality v okolí Lednice. V poradí už štvrté potulky tento mesiac som začal v Kvašove a poňal som ich trochu aj ako monitoring lúk, ktoré som nikdy predtým v jarnom období nenavštívil.

Z lúk nad časťou obce Kvašov, nazývanej Močiare, som sa postupne presúval po ľavej strane doliny do Lednice. Hoci lúky a pasienky, cez ktoré som prechádzal, boli plné kvetov, žiadne orchidey som na nich nenašiel. Až neskôr som na jednej zamokrenej lúke konečne narazil na zopár jedincov vstavačovca májového (Dactylorhiza majalis). Kvôli ostrému svetlu som však žiadne dobré fotografie v prvej časti týchto potuliek nespravil. 

Okolo pol šiestej, keď už slnko kleslo nižšie k horizontu, som sa rozhodol ísť takpovediac na istotu a presunul som sa do malého sadu, v ktorom rastú desiatky vstavačov mužských (Orchis mascula). Tie pri mojej prvej návšteve na začiatku mája ešte len začínali kvitnúť a predpokladal som, že už by mohli byť v plnom kvete. Predpoklad ma nesklamal a tak som sa medzi množstvom rozkvitnutých ružovo-fialových kvetov chvíľu zdržal a spravil množstvo záberov, z ktorých sa mi len veľmi ťažko vyberal tucet najkrajších.

Keďže do západu slnka mi ešte zostávalo dosť času, rozhodol som sa prejsť ešte na opačnú stranu doliny. Na tej som spravil najskôr zopár krajinárskych záberov, zachytávajúcich obec a hrad Lednica, a napokon neplánovane aj niekoľko ďalších „krajinárskych“ záberov vstavačov mužských so slnkom tesne nad horizontom. 

Hoci z predošlých fotografií by sa mohlo zdať, že slnko už definitívne zašlo za obzor, nebolo tomu celkom tak. Pri presune cez zarastajúce sady smerom k dolnému koncu obce som si ešte nejaké tie slnečné lúče užil a využil som ich na nafotenie ďalšej orchidei – bradáčika vajcovitého (Listera ovata).

Pri neplánovanom výstupe k vysielaču na hrebeni nad Lednicou som sa ešte v jednom zo sadov zastavil pri rozkvitajúcich orlíčkoch obyčajných (Aquilegia vulgaris). Chcel som však ešte stihnúť západ slnka, takže to bola naozaj krátka zastávka, z ktorej však vznikli dva celkom vydarené zábery:

Aj keď opäť raz na poslednú úplne chvíľu, západ slnka som napokon stihol aj pri dnešných fotopotulkách. Kúsok pod vysielačom som teda spravil záber zachytávajúci posledné slnečné lúče nad Lednicou, po ktorom som si už bez zapnutého fotoaparátu ešte na pár minút sadol na lúku a nerušene pozoroval okolitú krajinu.

 

Next Post

Previous Post

© 2024 Jakub Cíbik

Theme by Anders Norén