Jakub Cíbik

Fotografie a filmy z Bielych Karpát

Klenoty Bielych Karpát

Horúce leto je v plnom prúde a sezóna bielokarpatských klenotov, teda orchideí a jasoňov sa pomaly ale isto blíži k záveru. Preto vám dnes prinášam článok, ktorý je kratší čo do slov ale zato plný fotografií.

Tie prvé zachytávajú už spomínané klenoty z ríše rastlín, teda orchidey. Vznikli ešte 20. mája a prvé dve zachytávajú Vstavačovec májový, rastúci v pramenisku v PR Nebrová. Zvyšné pochádzajú z Brezovskej doliny a zobrazujú druh, ktorý sa nachádza aj v logu CHKO Biele Karpaty. Ide o hmyzovník holubyho o ktorom už určite počul každý milovník tohto pohoria.

Ďalšie fotografie vznikli o niečo neskôr, konkrétne 9. júna a zachytávajú oba naše druhy jasoňov, teda jasoňa červenookého aj chochlačkového. Tento rok sa zrejme vplyvom počasia ich generácie vzácne prekryli a tak bolo možné začiatkom júna pozorovať spoločne na rovnakých lokalitách. Mimochodom, ak si kladiete otázku, v akom stave je vlastne populácia jasoňa červenookého v Bielych Karpatoch, mám pre vás dobrú správu. Je bohatá a životaschopná, no na jej udržanie je samozrejme potrebné nepoľavovať v starostlivosti o územia. 

Na záver tohto článku ešte pridávam dve fotografie, ktoré súvisia s vodou, teda aspoň čiastočne. Zachytávajú totiž dva živočíchy, ktoré časť svojho života prežijú vo vode a časť na súši. Prvým z nich je dravý potočník z rodu Rhyacophila, ktorého sa mi podarilo zachytiť ešte počas aprílovej exkurzie v Krivokláte a to práve v momente, keď si pri zakuklení staval schránku. Druhý záber je úplne čerstvý, pochádza z 23. júla a druh na ňom isto poľahky spoznáte. Ide o skokana hnedého, zachyteného takisto počas exkurzie, tentokrát v lese na náučnom chodníku okolo Vršatca. Samozrejme, tieto druhy nie sú až takými vzácnymi klenotmi ako tie na predošlých záberoch. Chcel by som však nimi aspoň symbolicky poukázať na vodu, ktorá sa pri pokračujúcom trende vysychania krajiny klenotom jedného dňa  jednoznačne stať môže. Veď už teraz jej je napríklad v menších prameňoch v okolí Vršatca nedostatok.

 

Next Post

Previous Post

© 2024 Jakub Cíbik

Theme by Anders Norén