Jakub Cíbik

Fotografie a filmy z Bielych Karpát

Za orchideami ešte raz

Za orchideami som sa túto sezónu vybral po tretí raz 15. júna. Tentokrát som si to namieril do Brezovskej doliny a odtiaľ do okolia okľukou cez hraničný kopec Kosák až na Vršatec.

Podobne ako pri stredajších potulkách Krivoklátskymi lúkami aj v sobotu mi do očí ako prvé padli päťprstnice obyčajné, ktoré sa krásne vynímali najmä v rannom protisvetle: 

Ďalším druhom, ktorý som našiel ešte nerozkvitnutý aj v Krivokláte, bola neotinea počerná letná. V Brezovskej doline ich však rastie nepomerne viac a vzhľadom na expozíciu svahu tu začali kvitnúť o niečo skôr. Hoci im do „ideálneho“ fotografického vzhľadu ešte pár dní chýbalo, nádherné boli ich bohaté súkvetia plné drobných červeno-bielych kvetov už aj teraz:

Ďalším druhom, pri ktorom som sa na krátko zastavil je Kruštík tmavočervený. Ten sa tu vyskytuje najmä v tieni stromov a krov, no dá sa nájsť vo veľkých množstvách aj na svahoch Vršatca:

Ozdobou Brezovskej doliny je aj pomerne bohatá populácia hmyzovníka holubyho. Tento rok však zrejme pre ne úplne ideálna sezóna, pretože rovnako ako v Krivoklátskej doline aj tu vykvitlo omnoho menej jedincov ako býva zvykom. Všetky boli navyše už takmer odkvitnuté, takže som moc pekných kúskov na výber nemal. 

Z Brezovskej doliny som sa vybral cez druhovo chudobné lúky nad agrofarmou pod kopec Kosák, kde na malej mokradi rastie pár jedincov vzácneho vstavačovca neskorého. Žiaľ, nenašiel som po ňom ani stopu a tak som prešiel až k štátnej hranici, odkiaľ som šiel po červenej značke až ku kaplnke na Brezovej. Pri nej rastie medzi lavičkami zaujímavá populácia zatiaľ bližšie neurčených zástupcov rovnakého rodu.

Cestičku smerom na Vršatec lemovalo množstvo prilboviek bielych. Ide o pomerne bežný druh, rastúci v lesoch či na okrajoch lúk a tak ho štandardne  zvyknem obchádzať.  Dnes som sa však pri jednom jedincovi predsa len na chvíľu pristavil, keďže mi do odchodu autobusu zostávalo ešte množstvo času.

Svoju tretiu púť za orchideami som ukončil na lúčke pod Chmeľovou nazývanej Lysá. Tá je známa najmä výskytom endemického popolavca dlholistého moravského, ktorého populácia sa žiaľ neustále zmenšuje. Z orchideí sa tu vyskytuje najmä vstavač mužský, ktorý už bol ale o tomto čase dávno odkvitnutý. Na moje prekvapenie som tu ale našiel jeden veľmi zaujímavý a zatiaľ bližšie neidentifikovaný vstavačovec. Mohol by ísť o vstavačovec fuchsov pravý, čiže iný poddruh aký sa vyskytuje napr. v Krivokláte. Posúdenie však radšej ešte nechám na skutočných botanikov. 🙂

 

 

 

Next Post

Previous Post

© 2024 Jakub Cíbik

Theme by Anders Norén