Jakub Cíbik

Fotografie a filmy z Bielych Karpát

Jarné ráno v Lednici

Po dlhšej odmlke, spôsobenej horším počasím a najmä množstvom iných povinností, vám prinášam prvé tohtoročné jarné fotopotulky. Tie sa odohrávali v nedeľu 31. marca v okolí Lednice a ich hlavnými hrdinami sú, ako už u mňa býva zvykom, slnko, lúky a hospodárske zvieratá…

Ráno 30. 3. 2019, teda v deň druhého kola prezidentských volieb, som sa po návrate od volebnej urny vybral rovno na víkendovku o. z. KOZA. Tá sa konala na novo vyhlásenom území európskeho významu Závlačná, ktoré sa nachádza na začiatku obce a tiahne sa takmer až do susednej Červenokamenskej doliny. Keďže na nedeľné ráno sľubovali predpovede slnečné počasie, nastavil som si budík na pol šiestu a dúfal som, že ma vzhľadom na zmenu času zobudí v tú správnu chvíľu, teda asi pol hodinu pred východom slnka a nie až po ňom. 🙂 Všetko bolo napokon ráno v najlepšom poriadku, vrátane výsledkov volieb, ktoré som si skontroloval ihneď po prebudení. Z poľovníckej chatky som sa vybral na severné svahy nad obcou v čase, keď sa slnko netrpezlivo tlačilo k obzoru. Netrvalo dlho a okolitú krajinu osvetlili prvé ranné lúče:

Keďže už večer po príchode na chatu som si všimol, že sa blízko nej pasie stádo kráv, bolo mi jasné, kde bude prebiehať väčšina mojich ranných potuliek. A keďže sa od večera nikam nepohli, mohol som si nerušene vychutnávať fotenie aj filmovanie tých najlepších „manažériek“ okolitej krajiny, ktorá mimochodom očarila aj tých „kozákov“, ktorí sme prišli po prvý krát.

Potom, čo som asi pol hodinu strávil hľadaním tých najlepších uhlov pohľadu scenérie rannej pastvy pod Lednickým hradom, som trochu začal bojovať s lenivosťou ale nakoniec som sa rozhodol prejsť sa aj na protiľahlé svahy. A bolo to správne rozhodnutie aj napriek tomu, že mi fotografovanie značne sťažil nový nie príliš fotogenický vodárenský objekt a elektrické vedenie. V ohradníku medzi políčkami sa pásli dva kone a tak som si pre zmenu fotograficky vychutnal prítomnosť týchto kopytníkov:

 

To už je z „povolebných“ fotopotuliek naozaj všetko a s ohľadom na blížiacu sa Veľkú noc mi už zostáva len vysloviť dúfanie, že ďalší diel vám budem moc priniesť už s menším čakaním! 🙂

Next Post

Previous Post

© 2024 Jakub Cíbik

Theme by Anders Norén